top of page
  • Foto van schrijverStefan

Unplugged

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021

`The man who sold the world´.


Daar zat ik dan als tiener met een verwassen jeans vol gaten en uitgelopen allstars. Op mijn schoot lag een stuk hout met snaren: een akoestische gitaar, gekregen van mijn opa. Een fender mahonie hout met walnoot toetsen. Wat was ik trots. Tokkelend, met op mijn netvlies een overweldigend concert, intiem & unplugged. MTV is aan. Het waren de jaren '90, de unplugged-rage ingezet door de veel bekeken en ook op cd woest verkopende akoestische optredens, in de gelijknamige shows op MTV. De plek waar supersterren zichzelf onsterfelijk maakten. Kurt Cobain, bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl nemen hun Unplugged show op in 1993. De allerbeste aflevering ooit, geschiedenis werd geschreven.


Als 13-jarige jongen ervaarde ik dit als iets unieks, een universele gebeurtenis. En dat 'geluid' weerkaatste nog lang door in mijn jeugdjaren.

Unplugged brengt de muziek in zijn ware aard, kwetsbaar, eenvoudig en puur. Je wordt gedwongen echt te luisteren in het moment, te absorberen en de frequentie toe te laten. Dat was het gevoel dat ik toen ervaarde. Het kwam rechtstreeks binnen in mijn hart en ik... Ik was erbij.


En daar loop ik nu dwalend door het bos, op een slingerend bospad. Op het ritme van mijn ademhaling, luisterend en observerend. Het bos als klankkast, mijn hardloopschoenen als snaren, die als een echo door het bos zweven van boom tot boom, van blad tot blad, in al zijn puurheid en schoonheid. Ik verlies me in het moment, het komt binnen in mijn hart. Ik ben daar waar ik wil zijn: ‘Unplugged’.


´I Searched for form and land For years and years i roamed I gazed a gazeless stare We walked a million hillss´


(by Nirvana The man who sold the world.)74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Raramuri

bottom of page